01
Maj
09

Härliga 1 maj!

solen sken och de röda fanorna svajade i vinden. jag och nästan ett par tusen till tågade fram genom Örebro och stämningen var på topp. LIIIITE synd att SSU:s bestämda utrop helt överröstade den pampiga orkestern som tågade längst fram. varför tågar vi då? läs nedanstående gripande information direkt hämtat från Wikipedia och tänk på att varken 8 timmars arbetsdag, 5 veckors semester eller avtalade löner är en självklarhet.

”Arbetarrörelsens förstamajdemonstrationer var från början intimt förknippade med kampen för åtta timmars arbetsdag. I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister, bland andra August Spies, ett möte i Chicago där bland annat krav på åtta timmars arbete framfördes. I slutet av detta möte, som ägde rum på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna…  Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades eller avrättades. De tre som dömdts till fängelse benådades av guvernör John Peter Altgeld 1893, då han ansåg samtliga åtta ha dömts på otillräckliga grunder. Det har inte kunnat fastställas vem som kastade bomben. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag på den amerikanska delegationenens förslag.”

Svik inte facket och a-kassan för dina villkor är ingen självklarhet! Generationer har kämpat för de goda arbetsvillkor som råder i dagens Sverige. För att nämna ett par andra exempel från förr och från närliggande grannländer; Min vän i Estland kan inyga att där har arbetarna inte det lika bra. De som läst till exempel Per-Anders Fogelström vet att arbetare i Sverige för 100 år sedan kunde få sprit i lön i stället för pengar, detta ledde in dem på ett alkoholberoende som gjorde att de tillslut ville ha sprit i lön. Ingenting är självklart.

Rösta i europaparlamentet den 7 juni. Rösta för ett Europa där vi inte konkurrerar med våra löner. ”Jag tar det här jobbet för 21 000 kr/mån!” ”Nej, anställd mig istället för jag kan jobba för 17 000kr/mån” nej, tacka vet jag den fackliga kampen. det finns mycket kvar att göra.

Annonser

0 Responses to “Härliga 1 maj!”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


maj 2009
M T O T F L S
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: