10
Feb
09

kvinnojour – fullt av bortglömda kvinnor & barn

vi besökte en kvinnorjour som finns till tack vare eldsjälar som offrar all kraft och energi för de misshandlade och kränkta kvinnors skull. de fanns till hands dygnets alla timmar för blåslagna hustrur och livrädda barn.

själva huset stod kommunen för men de fast anställda var inte många och fler timmar var ideella. föreståndarinnan vi pratade med fick sin drivkraft från minnena av fadern som våldtar henne som barn och ännu mer vilja av det faktum att hennes egen dotter var så gott som död på grund av en våldsam man. 100 skador hade dotterns kropp och det fanns bevis för att få honom fängslad. men många kvinnor lever under press, psykisk misshandel och ständig skräck.

vi fick se hur fint det nyligen inredda lekrummet blivit tack vare frivilliga händer som målat och gjort det fint för barnen. vi fick se rummen med de enkla möblemangen och skumgummimadrasserna. vi såg badrummet som länge stod mögligt och med strasigt kakel men inför ett studiebesök av Thomas Bodström fick kommunen plötsligt lust att renovera efter år av tjat. vi fick se alla gåvor i källaren från människor som vet att det saknas kläder och leksaker för mammor och barn som flytt i all hast.

föreståndarinnan berättade om hur hon under ett besök på hinseberg såg att alla fångar hade egen TV på rummet men det hade inte de behövande kvinnorna på hennes jour (!). ännu ett bevis för hur bortglömd denna grupp kvinnor är. tack vare ett bidrag från prinsessan margaretas minnesfond har nu även dessa kvinnor var sin TV som kan skjuta bort resten av världen och alla minnen för en stund.

Dessa misshandlade kvinnor samt barnen som sett på eller själva för att ta ett exempel blivit upphängda runt halsen med ett bomullsband av sin pappa är en grupp som får alldeles för lite hjälp av samhället. Utan ideellt arbete skulle det knappt finnas någon hjälp alls. Det är skamligt hur bortglömda de är.

innan vi lämnade kvinnojouren tittade vi förbi i det gemensamma vardagsrummet. där satt en liten pojke  mitt på golvet och plockade med en docka. han var några månader gammal men spred lugn och trivsamhet genom rummet. ingen av oss kunde låta bli att undra över vad han varit med om. nu bor han i ett hus där toaletterna är få och så trånga att en mamma knappt får plats att torka sitt barn i rumpan.

Annonser

2 Responses to “kvinnojour – fullt av bortglömda kvinnor & barn”


 1. 1 ullis
  februari 11, 2009 kl. 12:17 f m

  haha. hittade bloggen.

  måste säga att du är en himla trevlig människa dessutom. 🙂

 2. 2 John Apse
  mars 28, 2009 kl. 12:48 f m

  All information utgår ifrån att det är en man som är förövare och att det är en kvinna som är offer. Detsamma gäller ev barn som bevittnar. Det är mamma som blir slagen av pappa. Den enda information som finns till män är hjälp för att sluta slå. Det finns ingen information till en man som blivit slagen av en kvinna. Det finns ingen information till en man eller kvinna som blivit slagen i en samkönad relation. (Där även barn kan ha bevittnat) Som jag ser det så är hela upplägget diskriminerande mot heterosexuella män och s.k HBT-personer som alla saknar kommunens uppmärksamhet. Hur kan det komma sig 2009?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


februari 2009
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Mest klickade

 • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: