05
Feb
09

om att dricksa (igen)

jag har tagit upp frågan om dricks förr men nu är den aktuell i min hjärna igen.

jag tycker att folk som arbetar med något 8 timmar per dag är värda att tjäna så mycket pengar så att livet för övrigt flyter på mer än väl. 40 timmar i veckan är en stor del av ens liv och vad man än ägnar sig åt i yrkeslivet så är man värd en värdig lön. att få dricks ska inte krävas för att en heltidsarbetande servitris i stockholm ska få ihop till hyran och lite biobesök. men tyvärr ser det ändå ut så. jag dricksar gärna om jag är nöjd med servicen och på bra humör, men dricksen ska inte vara en nödvändighet.

jag satt under en fikarast och pratade dricks med taxichauffören från stockholm. han sa att rent generellt så dricksar höginkomsttagare från djursholm & lidingö BETYDLIGT mycket mindre än medelinkomsttagare i hyresrätter kring stockholm. han berättade om en gång då han skjutsat hem ett par från ett flådigt bröllop i ett av de mest välbeställda bostadsområdena. mannen i sammanhanget räknade på kronan ut hur mycket det skulle kosta för chauffören att köra tillbaka deras barnvakt till huset där bröllopsfesten varit. han räknade på endast en uppkörningsavgift eftersom taxibilen redan var på plats, han räknade kilometer och bläddrade i plånboken. 160 kr skulle det bli och han var väldigt noga med att få tillbaka 40 kr i växelpengar. sedan visade det sig att barnvakten inte alls skulle tillbaka till bröllopsfesten utan åka ett par kilometer längre bort. hur skulle chauffören göra? släppa av barnvakten i 15-årsåldern när betalningen från mannen inte räckte längre? eller köra gratis?

min vän taxichauffören sa att uppfattningen bland hans kollegor är att rika är snåla och fattiga generösa. om det stämmer och varför det i så fall är så kan ju diskuteras. men det är intressant hur förutfattade meningar och förväntningar styr hur vi tänker och sedan uppfattar människor och handlingar.

igår åkte vi taxi till Frimis efter förfesten på Norr, det var billigt som in i bomben, 76 kr för 4 pers. nöjda med oss själva slängde vi på chauffören en 100-lapp och nog klarar vi oss resten av månaden för det. ölen kostar ju bara 25 spänn.

Annonser

2 Responses to “om att dricksa (igen)”


 1. 1 Pappa
  februari 6, 2009 kl. 3:03 e m

  En liten historia om Björn Borg apropå rika och betala, berättad av en sportjornalist vid Expressen som följde BB under hans karriär, han åkte ofta taxi med BB från och till tävlingar från hotellen och han betalade alltid resorna, men till slut tyckte han att BB skulle betala, då sneglade BB på honom och funderade till en stund sedan sa han -Vi kan dela?

  En annan historia är om en restaurang i Stockholm som var väldigt populär på åttiotalet och hade väldigt mycket kända gäster och som plötsligt begärdes i konkurs han kunde inte betala sina räkningar. Han fick då frågan hur han kunde gå i konkurs som alltid hade mycket folk i restaurangen, han svarade då. -Det går inte att begära att mäniskor som BB med sitt följe skulle betala, dom betalade aldrig en nota, dom tyckte att dom skulle ha allt gratis då det var bra PR för stället att han var där.
  Sånna är dom dom rika och kända.

  Kram från fattig pappa.

 2. 2 Magda
  mars 3, 2009 kl. 9:44 e m

  Det kanske är just så de blir rika -genom att snåla. Och fattiga förblir fattiga för att de inte är håller lika hårt i plånkan?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


februari 2009
M T O T F L S
« Jan   Mar »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728  

Mest lästa inlägg

Mest klickade

 • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: