23
Jan
09

pusselbitar från Borlänge

varför jag vill jobba med människor. historier och livsöden är intressanta och engagerar, griper tag och stannar kvar.

det är 24 timmar kvar till löning och hon ses stående med näven full av småmynt vid kafeterian på jobbet. nästa månad står hon i kassan på ICA Maxi när kassörskan säger att pengarna inte räcker till storköpet som nyss slagits in i apparaten. kattmaten får läggas åt sidan. mannen bakom i kön lägger sig i och betalar kattmaten, dom måste ju ha mat dom också menar han.

tonårstjejen vars styvfar är aggressiv, otrevlig – ja rent av oförskämd och hotfull vill inte gå hem efter skolan. mamman är redan psykiskt knäckt och kan inte försvara sin dotter. den unga kvinnan som ännu inte fyllt 18 är utelämnad och ödet har inte gett henne någon tillflyktsort förrän nu. hon har fått laga mat, städa och tassa på tå sedan 1 års ålder. blivit hunsad och nedtryckt, kränkt och alltid tillintetgjord men ändå fått sköta hushållet då mamman inte orkat med och mannen legat på soffan i kalsonger. nu bor hon i vår 2:a. det känns meningsfullt. anonymt ringde jag socialtjänsten och frågade om det finns något dom kan göra. svaret: ”ibland är den bästa lösningen att kuska runt hons kompsar tills man gått ut skolan” . men jag fattar, jag hajar, vissa har otur och finner ingen nåd.

min mamma sa idag att en ny tankte slog henne tidigare  i veckan: tänk om jag skulle dö helt plötsligt, jag som har så mycket saker, vad mycket ni skulle få plocka, så sa hon. så hon började städa undan och rensa. tanken och känslan hängde med ända fram till jobbet dagen därpå, där satt kollegerna med rödgråtna ögon och såg allvarliga ut. det var inte mamma som behövde städa den veckan, utan Gunnel.

på förskolan möttes kvinnan av den lille killen. vad gör ni? frågade han. vi ska städa här, blev svaret. han fortsatte prata: vi ska ha tacofest ikväll, ni kan få komma. glad i hågen bjöd han in de båda städerskorna i 50-årsålder som världens mest självklara  sak.

Annonser

0 Responses to “pusselbitar från Borlänge”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


januari 2009
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: