12
Jan
09

mycket går till spillo när alla inte får vara med

LO-tidningen skriver att de som drabbas hårdast av den ekonomiska krisen är unga, utlandsfödda kvinnor. inte konstigt egentligen då invandrare överlag har svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. dessutom är det inte det enklaste för ungdomar att överhuvudtaget få in en fot i arbetslivet. lägg därtill att kvinnor ofta förlorar mot män i många sammanhang (detta talade en manlig småföretagare om idagens ring P1 – hur dyrt det är att försöka vara jämställd som arbetsgivare).

tidigare har kampen gällt lika rösträtt och därigenom makt även till de som inte har pengar. de började med att alla män fick rösträtt och sedan gällde makten kvinnornas rätt till att få göra sin röst hörd. arbetarklassen har sedan fört en kamp om rättvisa villkor och skäliga löner. nu är det dags att ta tag i kampen om invandrares rätt till arbete i sverige. många är de nysvenskar som vill jobba men som i arbetssökarrollen diskrimineras på grund av sitt utländska namn eller mörka hudfärg. det gör att kunskap går till spillo, erfarenhet ratas och mångfalden väljs bort. vi tjänar alla på att alla får chansen att delta och göra sitt bästa. rädsla, okunskap och därmed fördomar står ivägen och det kostar både ekonomiskt och psykosocialt. Sverige har tjänat på att alla människor har rätt att starta ett eget företag, bygga sitt eget hus och göra sin röst hörd. Sverige har tjänat på att kvinnor har rätt att arbeta och rätt att leva ett självständigt liv. Sverige skulle tjäna på om våra nysvenskar gavs samma chans.

Övertydligt exempel: Min vän från Edsbyn som adopterades från Pakistan har sökt jobb och blivit kallad till arbetsintervju. När han kliver genom dörren förklarar arbetsgivaren direkt att han har fel hudfärg för att få anställning vid företaget.

P.S Här drar jag enkelt mitt strå till rädda-världen-från-ekonomisk-kris-stacken genom att shoppa en massa örhängen i Puerto Rico (U.S) . Jag kallar det nytta och nöje.D.S

handlar.

Annonser

0 Responses to “mycket går till spillo när alla inte får vara med”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


januari 2009
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: