11
Jan
09

morgonfunderingar om Gaza

tvingar mig upp till tvättstugan och till några timmars studier på söndagsmorgnen. läser DN på nätet och ser att Gaza utsatts för ytterligare angrepp under natten. nu anklagas israel för att ha använt vit fosfor precis som de gjorde i kriget mot Libanon 2006. dödssiffrorna i Gaza närmar sig 900 personer därav 270 barn. de 3500 skadade pressar den otillräckliga sjukvården ännu mer. konflikten är och har alltid varit ojämn. israel har och palestinierna har inte. det är fruktansvärt att förtrycket av palestinier har kunnat pågå så länge medan världen tittat på.
det enda positiva är att världens alla blickar återigen vänds mot denna eviga konflikt. jag hoppas verkligen, verkligen att något gott kommer ur det här.

Palestinagrupperna i Sverige och Judar för Israelisk Palestinsk Fred har börjat samla namnunderskrifter för att sätta press på den svenska regeringen och EU till att reagera och agera mot massakern i Gaza. Dror Feiler har i och med detta skickat ut ett av de många mail i min mailbox med rubriken Gaza som kommit de senaste dagarna:

 

Stoppa Israels krig mot Gaza
Stoppa massakern i Gaza

Det är en stor skam och skandalös dubbelmoral att det internationella samfundet accepterar att Israels massiva militära angrepp mot Gaza får fortgå med hundratals döda och tusentals skadade som följd.

Det är naturligtvis inte acceptabelt att palestinska grupper skjuter raketer mot civila israeliska mål,  men Israels agerande är oproportionerligt, omoraliskt och kontraproduktivt om syftet är ökad säkerhet för det israeliska folket och för freden i Mellanöstern.

Physicians for Human Rights – Israel och andra människorättsorganisationer har flera gånger varnat för att det är ett brott mot internationell humanitär rätt att rikta in sig på civila mål och det står nu klart att flera av den israeliska militärens mål varit just civila anläggningar, som sjukvårdsinrättningar, universitet och moskéer. 

Gaza är ett av de mest tätbefolkade områdena i världen. Sedan två år har Gaza varit utsatt för en blockad och upprepade israeliska militära attacker som har lett till brist på el, mediciner och rent vatten. 

Redan innan den senaste offensiven led befolkningen brist på i stort sett allt, som behövs för det dagliga livet. Även hälsosystemet i Gaza har länge varit nära en kollaps med stor brist på mediciner, blod och elementär utrustning.

Vi vädjar nu till det internationella samfundet att ingripa för att stoppa den pågående massakern i Gaza och förhindra en förestående total humanitär kollaps. Internationella samfundet måste kraftfullt agera för en fredlig lösning av konflikten, så att en palestinsk stat bildas enligt 1967-års gränser.

Annonser

0 Responses to “morgonfunderingar om Gaza”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


januari 2009
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: