26
Nov
08

organhandel

förra sommaren när jag och en kamrat reste genom centralamerika såg vi tecken på handel med mänskliga organ, sk organhandel. av den lilla spanska vi förstår kunde vi se klotter på asfaltsvägar som uppmärksammade och motarbetande denna handel. texten handlade om barn som kidnappas och får organ bortopererade. det kändes fruktansvärt och omänskligt. vem kan göra något sådant?

SVT sände igår ett reportage i serien Korrespondeterna som handlade om den växande organhandeln i världen. reportaget handlade dock om fattiga människors som ”frivilligt” säljer tex en njure för att få in pengar till familjen. på Filippinerna finns de billigaste organen. tittarna fick möta en 12-barnspappa från ett kåkkvarter som sålt sin njure för motsvarande ca 10 000 svenska kronor. han köpte ett hus, en spis och en cykel. men huset brann ner och nu är situationen värre än innan försäljningen. reportrarna berättar för oss att en njure från filippinerna kostar 600 000 kr för köparen på svarta marknaden, av dessa pengar får läkaren ut ca 400 000. det är en lönsam marknad och den växer sig större och större.

det anordnas mässor för medical turism, vilket innebär att patienten utför operationen utomlands till en billigare penning och samtidigt unnar sig en hotellvistelse samt semester. en amerikansk politiker säger att just nu är en av de mest lönsamma och hållbara lösningarna på USA:s problem med sjukvården just detta fenomen – medical turism. organhandel är tätt sammankopplat med medical turism. i sverige är det redan populärt att åka till Estland eller Thailand för billigare tandvård.

P.S: …

Annonser

1 Response to “organhandel”


  1. november 26, 2008 kl. 7:54 e m

    Du skriver intressanta inlägg, Jennie!
    Än så länge är Medical Tourism harmlöst men jag fruktar utvecklingen som den tar. Också inställningen västvärlden har till organhandel. Som du skriver att vi tror att försäljningen sker ”frivilligt” och de som egentligen tjänar pengar den som redan har. Tråkig verklighet vi lever i, och den här frågan står nog bara i startgropen av utveckling..
    Kolla betydligt ytligare och lättsamma blogg 😛

    Haha, kul att det mest lästa inlägger är: Gå ner 3 kilo på 1 timme!! Haha.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


november 2008
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Mest lästa inlägg

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: