24
Nov
08

jag kan inte glömma de indiska änkorna

vi har träffats några få gånger de senaste åren men varje gång finner vi varandra snabbt i samtal om människor och världen. nu var hon alltså hemma i sverige för att intervjuas under uttagningen till läkarlinjen. under helgen berättade hon om sin vistelse i indien genom Nordens folkhögskola i samarbete med organisaitonen framtidsplaneten. under året bor och arbetar hon bland annat med ekologisk odling i södra indien och upplevelsenerverna rycker i hela min kropp medan hon berättar. varför har jag valt en utbildning som sträcker sig 3-4 år fram i tiden och sedan leder till skulder som skall börja betalas tillbaka vilket tvingar en till arbetslivet/ekorrhjulet? jag påminner mig själv om alternativen.

hon berättar om hur det fungerar på den indiska landsbygden där hon bor när en man dör. hans kvinna som tidigare nått en status och fått beskydd genom sin roll som hustru trillar ner till lägsta rangordningen i samhället. inte bara det att hon inte längre räknas som ”hel” utan halv utan sin man – hon är dessutom i princip laglös och andra män ser som sin plikt att bespotta henne. hon bör inte gå någonstans efter sorgeåret och kan därigenom inte tjäna sitt levebröd. barnen bli omhändertagna men kvinnan utelämnas helt. hon måste raka av sitt hår därför att mannens själ enligt traditionen är starkt sammankopplad med hennes fläta, för att han ska få ro i himlen krävs att hon snaggar sig. dessutom visar hon genom detta att hon inte är något värt längre.

denna smålandstjej som dricker kaffe i vår lägenhet arbetar nu delvis med att bygga upp ”änkagrupper” för att dessa kvinnor ska kunna stötta varandra socialt. men ofta är grannarna emot att dessa kvinnor organiserar sig så det är svårt att sprida mod bland änkorna att kräva tillbaka sitt mänskliga värde,sin fria vilja och makt.

Annonser

0 Responses to “jag kan inte glömma de indiska änkorna”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


november 2008
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Mest lästa inlägg

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: