13
Nov
08

fildelning till debatt igen

Artister tar till pennan och skriver i DN Debatt om nedladdning/fildelning om hur de tycker att politiker inte vågat ta debatten om piraterna som gratis använder och delar med sig av det andra skapat. Artisterna skriver att många inklusvide de själva varit tysta för att slippa hatatacker och påhopp från den högljudda piratgruppen.

I radio ställs frågan om bloggare och andra maktgrupper på nätet kommer starta igång en debatt likt FRA-debatten som kommer påverka beslutsfattarna att fatta beslut i strid med upphovsmännen och deras rätt att skörda frukterna av sitt arbete.

Jag anser att alla ska få betalt för sitt arbete. Vem ska skriva böcker, göra film och spela musik för oss om vi inte betalar? Men fildelning har blivit väldigt utspritt och ses inte alls vara lika illa som att snatta en CD-skiva i en butik. Jag tycker det är respektlöst att det blivit så självklart att man utan överväganden lätt kan ladda hem musik eller ljudböcker. Men samtidigt kanske det är ett led i utvecklingen av vårt globala informationssamhälle som inte är meningsfullt att stoppa. Kanske måste vi försöka hitta på någon annan lösning och se möjligheterna med detta fildelningsfenomen.

www.music.nokia.se kan du köpa en singel med Kleerup för 10 kr eller om man så vill, en skiva av Marit Bergman för 100 kr. Såklart dyrare än att ladda hem på piratbay men det är ju även billigare att snatta en DVD på bensinmacken än att betala för den.

P.S Intressant nyhet: byte av benmärg kan ha lett till att både HIV och Leukemi försvann för en man i Berlin D.S

Annonser

0 Responses to “fildelning till debatt igen”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


november 2008
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Mest lästa inlägg

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: