11
Nov
08

Gaza

Detta säger det svenska utrikesdepartementet om Gaza: ”Till följd av händelseutvecklingen i Gaza är gränsövergångarna till Egypten och till Israel stängda, och det är för närvarande i princip omöjligt att ta sig in i eller ut ur Gaza.”

Sedan Hamas tog över makten i Gaza, juni 2007 har Israel hållt inpasseringar till Gaza mer eller mindre stängda. Gaza räknas som världens mest tätbefolkade område och folket där lider i brist på mat, bränsle, vatten, sjukvård, arbete, tryggt liv och framtidstro. Amnesty inledde nyligen en kampanj med syfte att se till att palestinska barn med medfött hjärtfel boende i Gaza ska få komma in till Jerusalem för att genomgå hjärtoperation. Alla barn kan inte åka trots denna akuta situation då Israel inte ger någon närstående utresetillstånd så att de kan följa med barnen till sjukhuset. Mer om detta skriver Amnesty: ”Sjukvården i Gaza saknar specialiserad personal och utrustning för att behandla en rad tillstånd, inklusive hjärt- kärlsjukdomar och cancer. Israel har spärrat av Gaza och hindrar patienter från att lämna Gazaremsan för att få vård som inte finns att tillgå i det ockuperade området. Detta är kollektiv bestraffning, vilket är förbjudet enligt internationell humanitär rätt. Enligt internationell rätt har Israel skyldighet att garantera palestinier i Gaza och Västbanken samma rätt till sjukvård som israeler erbjuds.” Palestiner hindras att röra sig fritt på grund av säkerhetsskäl men Israel förtydligar inte vad dom menar med detta. Senast i oktober hindrades dessutom 80 internationella hälso- och sjukvårdspersonal tillträde till Gaza.

Detta förtryck mot Palestinier har pågått i åratal och världen är alltför tyst. Man behöver inte ställa sig på någons folkgrupp eller nations sida, det räcker med att ställa sig på de mänskliga rättigheternas sida. När denna konflikt är över och världen har fått distans kommer de fråga sig hur detta fick pågå så länge, de som varit tysta kommer få skämmas.

Annonser

0 Responses to “Gaza”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


november 2008
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: