05
Nov
08

update Obama

spenderade natten på valvakan i de socialdemokratiska lokalerna här i Örebro. det är med valvakor som med hockey-VM , följer man dem och håller sig uppdaterad så blir det otroligt spännande i slutspurten. jag var 100% vaken hela natten och 90% fokuserad. men hur stort kan egentligen presidentvalet i USA bli? (gillar inte att säga ”det amerikanska presidentvalet” då jag anser att USA i sig inte är hela Amerika). snacka om hysteri kring denna händelse.

I USA är det två partier som har så pass mycket makt och inflytande att de kan kandidera om presidentposten, denna gång var det Obama och McCain som kandiderade. Men det skadar inte att påminna om att det finns fler partier, bland annat Socialist Party vilket presenterade Brian Moore som dess kandidat i presidentvalet. Det finns även för att nämna några exempel, ett Grönt Parti, ett Konstitutionellt parti, ett Libertarianskt parti och en man vid namn  Ralph Nader som kandiderade som oberoende kandidat i presidentvalet 2008 – USA är ett land av mångfald men alla får inte vara med och leka.

I vårt svenska system där det krävs 4% av rösterna i riksdagsvalet för att ett parti ska ta plats i riksdagshuset ges det möjlighet för mindre partier att faktiskt få inflytande. vi har alla sett fler exempel på hur till exempel miljöpartiet som i senaste riksdagsvalet i sverige fick endast 5,2% och ändå fått väldigt stort inflytande genom en vågmästarroll i flera frågor. är det rättvist? finns det något mellanting mellan det svenska proportionella valsystemet och tvåpartisystemet i USA där små partier inte har någon chans att få representera sina väljare?

Jag väntar på att USA ska avskaffa dödsstraffet. Verkar inte ligga nära i tid men jag har förstått att Obama i alla fall vill stärka beviskraven inför dödsdomar. Jag ställer mig frågan hur en dödsdom överhuvudtaget kan verkställas med så pass svag bevisning att det överhuvudtaget går att stärka. Att bli dödsdömd är verkligen att sitta i ett taskigt läge och om man dessutom är oskyldig (som många dödsdömda afroamerikaner genom historien – by the way) så är det verkligen en ångestfylld situation. Filmtips på temat dödsstraff: ”Dancer in the dark” & ”Capote”.

P.S För att se rolig bloopers från valkvällen i TV4 klicka här D.S

Annonser

0 Responses to “update Obama”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


november 2008
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Mest lästa inlägg

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: