24
Okt
08

JennieBee häver ur sig ostrukturerat om skolan

”Lärarna gör skillnad, föräldrar och arbetsmiljö gör skillnad men Björklunds fokus på ordning och reda gör ingen skillnad”

livligt som vanligt i debattpanelen, Janne Josefsson viftar med händerna och styr upp en intressant skoldebatt. argumenten upprepar sig ofta gärna i debatt efter debatt men diskussionen behövs för att något ska kunna förändras.

eleverna från Den sämsta skolan menar att mycket beror på föräldrarna, om föräldrarna själva inte läst särskilt länge i skolan och inte heller kan det svenska språket speciellt bra så är oddsen låga för att barnet ska klara sig bra i skolan.

elever från Den bästa skolan där hundra procent av eleverna har behörighet till gymnasiestudier framhäver att deras lärare är så bra och att det råder en stark känsla av gemenskap vid denna friskola.

Janne Josefsson pressar Björklund på varför Björklund kallat den svenska skolan för ”världens sämsta” fast att den inte är det. Björklund blir trots pressen varken svettig eller röd om kinderna utan förklarar att det beror vilken studie man tittar på. Hans-Åke, professor i pedagogik säger att de studier som Björklund går efter är statistiskt underkända eftersom resultaten grundar sig på en alltför liten studie. Hans-Åke säger att bland OECD- och EU-länderna ligger sverige på topp.

Walter från Sveriges elevråd, SVEA ställer en intressant fråga där han menar att en kapten för ett lag måste vara positiv och driva på med positiv kraft och undrar då hur Björklund tänkt leda skolvärlden till bättre resultat när han endast pekar på det som är negativt.

Även en annan elev säger att sedan förra riksdagsvalet har inga lösningar på skolans problem kommit fram utan endast problemen har framhävts.

Jag undrar hur länge Björklund ska skylla på socialdemokraterna, nu sitter faktiskt han på ministerposten och borde göra annat än att gnälla. Dessutom är den svenska skolan som skrivet enligt mer statistiskt godkända studier en väldigt bra skola, en otroligt bra skola så några övergripande jätteproblem finns tydligen inte. Janne Josefsson påpekar just detta och frågar Björklund om han tycker att den svenska skolan är sämre än till exempel Rwandas förortsskolor?

Jan Björklund framhåller att skolan måste vara kompensatorisk och jämna ut dessa olika förutsättningar bland eleverna. Jag ser inte att betyg i lägre årskurser och beslagtagande av elevers mobiltelefoner är särskilt kompenserande. Och varför satsas inte mer på komvux för de elever som faktiskt vill läsa in och läsa upp efter att inför sina gymnasiestudier valt fel gymnasieprogram eller skaffat sig för låga betyg i brist på studiemotivation? Komvux har nu för få platser för att folk ska kunna läsa in teoretiska ämnen och problemen med människors olika förutsättningar blir bara större. Regeringen har satsat på komvux i form av yrkesutbildningar

Jan Björklund till TT, september 2008:

Samhället fungerar inte om alla är akademiker. Vi måste återigen satsa på yrkesutbildningar i Sverige. Under 20 års tid har yrkesutbildningarna prioriterats ner, det är bara det teoretiska och akademiska som har haft prioritet på gymnasiet.

P.S Jag läser även att Jan Björkund år 2006 sa att nu behövs inte lika många platser på komvux för nu finns det så mycket jobb. Då undrar jag vad som händer nu när tusentals av människor varslas?

Slutligen relfekterar jag över hur mycket en politiker på hög position får stå till svars för, ibland blir det överdrivet, saker och ting förändras ju. Men ändå, det är viktiga saker det handlar om.

Dags att ta tåget till Södertälje inför helgens kurs. om 2 timmar kommer hemtenta också. skepp o hoj! D.S

Annonser

0 Responses to “JennieBee häver ur sig ostrukturerat om skolan”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


oktober 2008
M T O T F L S
« Sep   Nov »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: