02
Aug
08

hur gör man för att få ungdomar att ogilla idrott?

Förslag:

1. Anordna tävlingar där de måste vara med för att få ett fullständigt gymnaisebetyg, exempelvis orientering, friidrott och löpning. Sätt gärna upp resultatet offentligt även om detta inte sker inom andra skolämnen.

2. Låt ungdomarna utöva olika sorters fysiska aktiviteter väldigt exponerat för varandra, till exempel klättring i rep, bockhoppning och övningar i ringar hängandes från tak. En eller några ungdomar utför övningarna medan övriga väntar på sin tur i något slags kösystem, gärna rakt led så att möjligheten att smita undan blir så liten som möjligt.

3. Kontrollera ungdomarnas prestationer i kondition, styrka och bollsinne genom tex så kallade bip-test och allehanda mätbara aktiviteter.

4. Se till att ungdomarna provar så många idrotter som möjligt, inte bara de idrotter som de själva vill.

5. Betygsätt eleverna med tydliga krav för varje betyg med stegrande krav för högre betyg, exempelvis högre hopp, längre hopp, mer uthållig löpning, snabb löpning och var tydlig med vilka krav som ställs.

Ovanstående exempel används dagligen i den svenska skolan och jag frågar; finns det bättre sätt att genomföra den svenska skolidrotten? Skolverkets hemsida beskriver så fint vad ämnet Idrott och Hälsa skall ge eleven.

http://www3.skolverket.se/ki03/front.aspx?sprak=SV&ar=0708&infotyp=8&skolform=21&id=IDH&extraId 

där beskrivs hur eleven skall utveckla den fysiska, psykiska och sociala förmågan och dessutom förstå den egna livsstilens betydelse för hälsan. Undervisningen skall bidra till elevens goda självbild och sträva mot att eleven ska bli hälso- och miljömedveten. 

– Däremot står inget om att eleven måste prova den ena idrotten efter den andra för att klara ett visst betyg.

Läs gärna själv på skolverkets hemsida och tänk efter hur skolidrotten så ut när du gick i skolan. Träffade en lärare förra veckan som sa att ingen idrottslärare följer de styrdokument som finns. Lite överdrivet sagt kanske men det säger en hel del om vilken kraftansträngning som behövs för att ingen elev ska behöva känna sig utsatt och utveckla en negativ inställning till fysisk aktivitet.

Annonser

0 Responses to “hur gör man för att få ungdomar att ogilla idrott?”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


augusti 2008
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Mest lästa inlägg

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: