07
Jul
08

Sjövik vs Gaza

det är mindre politik under sommaren,det är sant.

men första helgen i juni spenderade jag på folkhögskolan i Sjövik under ett helgseminarium om Israel/Palestina-konflikten. jag har inte yppat mycket om det för det var korvstoppning, ack så intressant och meningsfullt men ändå korvstoppning. flera intressanta gäster och föreläsare, diskussioner, möten och kontaker som knöts. jag träffade särskilt en S-kvinna från Falun. hon var väldigt inspirerande och även jag ska bli en officiell medlem av S-kvinnorna. ett nytt forum där man kan utgå med sitt engagemang. där finns kvinnor med erfarenhet och kunskap. ena foten lär ju dock få stå kvar bland S-studenterna. stort utbud.

hur som helst. nyheternas korta rapporter från orosområden i världen kan aldrig förmedla vad människor kan med egna erfarenheter. Mohammed Omer Al-Moghayer, den unge mannen från gaza visade biler och berättade sin egen historia. fruktansvärda bilder på människor som slaktdjur. återigen syns likheterna med 2:a världskrigets läger och getton. att människan kan vara så grym. hans berättelse visade även hur bortskämda vi svenskar är genom att slippa leva sida vid sida med den blodiga döden. han däremot visade sina fotografier av stympade vänner, filmer med barn som grät och klagade innan dödsögonblicket och vapen, våld, skrik, trängsel, panik, överlevnadsinstinkten… detta visade han med en overklig självklarhet och utan tvekan eller darrig röst medan vi satt gapandes med våra blekansikten. hakorna har vi nog inte hittat än.

skulle jag vilja besöka Gaza? efter att ha fått dela hans historia? aldrig i livet. aldrig, tänkte jag.

morötter och 30-minuterspromenader är nyttiga. men riktigt nyttigt är när man får skakas om av berättelser från andras vardag. köp en chipspåse svensson! men glöm för sjutton gubbar inte att din fis är en aning arrogant. Sjövik var så vacker dessa sommardagar och jag badade fler gånger än någonsin förr.

Annonser

0 Responses to “Sjövik vs Gaza”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


juli 2008
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: