23
Apr
08

ingen limerick men Greider gav alla en kick!

var på ännu en föreläsning inom projektet tankarnas trädgård, denna gång var det Göran Greider som stod för underhållningen. jag gillar verkligen honom. han sa mycket tankvärt att säga på ett fint sätt. han har en bestämd men ändå mjuk framtoning och jag fick lust att sätta mig ned med honom och en kopp kaffe för att prata i ytterligare ett par timmar. men mitt busskort var giltigt 7 minuter till så jag stressade till bussen med socionomkompisen hack i häl. vad gör man inte för att slippa betala 10 kronor extra?

i alla fall, det handlade om arbetarklassen. för dom finns fortfarande, det vet till och med jag. men många industriarbetare och hantverkare (iofs mansdmominerat) tjänar ju faktiskt mer än andra högskoleutbildade yrkesgrupper (iofs många kvinnor) men även om flera arbetare tjänar mer så är maktfördelningen inte jämn. Vilka kan gå till banken för ett kortare ärende under arbetstid? Butiksbiträdet, lokalvårdaren eller ekonomichefen? Vem kan ringa privata samtal på arbetstid? Tjänstemannen eller vårdbiträdet? Vilka yrkesgrupper har själva makt över sin arbetstid? Intressanta diskussioner.

Ett annat exempel från föreläsningen som jag vill dra:

Vaxholm, ett före detta fiskarsamhälle som numer bebos av höginkomsttagare vilka arbetar i Stockholms innerstad men alltså bor fint i skärgården. Den borgerliga alliansen har den politiska makten och i denna ort har idag så gott som alla hyresrätter gjorts om till bostadsrätter. Detta har sedan används som argument från kommunledningens sida till varför de inte kan ta emot invandrare, -”vi har inga hyresrätter där de kan bo”. Det har helt enkelt blivit en ort bebodd av ett visst skikt i vårt svenska samhälle, vissa får inte plats. men man har på senare tid i vaxholm börjat märka att det ju faktiskt behövs vårdbiträden, lokalvårdare och butikspersonal även i vaxholm. vart ska dom bo när alla bostäder är anpassade efter höginkomsttagare? man har således kommit på att man behöver bygga hyresrätter, ja ”tjänstebostäder” för de som ska serva kommuninvånarna med den service som behövs, städning och barnomsorg till exempel.

detta exempel visar på hur absurt det blir när grupper av någon anledning vill isolera sig från andra. samhället växer så enormt mycket mer om vi istället håller en mer öppen attityd. vi behöver alla varandra! varför skulle det finnas tjocka, smala, ljusa, mörka, läkare, vaktmästare, musiker, clowner, idrottare, politiker, ledsna, kompisar, fiender, korta, djurälskare, buddister, indianer, skidåkare, författare eller symaskinslagare om dessa inte behövdes? lär dig att gilla blandningen och mångfaldet så blir livet så mycket färgrikare!

Annonser

0 Responses to “ingen limerick men Greider gav alla en kick!”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


april 2008
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Mest klickade

  • Inget
Annonser

%d bloggare gillar detta: